Harmonie Avelgem

In het nederlands - En français - In English

Foto: Objectiv foto Avelgem

De Koninklijke Harmonie 'De Verenigde Vrienden' bestaat sinds 1870. Het is één der meest bloeiende verenigingen van Avelgem. Dit dorp van 6.600 inwoners is gelegen in West-Vlaanderen (België), op 15 km van Kortrijk. Samen met de gemeenten Kerkhove, Waarmaarde, Outrijve en Bossuit telt de fusiegemeente Avelgem een 10.000 inwoners.

De harmonie werd opgericht in 1870. Het beroemdste lid uit die beginperiode was de auteur Stijn Streuvels. In zijn autobiografisch werk 'AVELGHEM' heeft hij vele schitterende passages neergepend over zijn lidmaatschap bij de vereniging. Deze zijn ook opgenomen in het geschiedenisboek over onze harmonie met als titel 'K.H. De Verenigde vrienden Avelgem 1870-1990', geschreven door de muzikanten Jan Desomer en Peter Tack.

Tegenwoordig bestaat de harmonie uit vier formaties die samen méér dan honderd muzikanten tellen. Vooreerst is er het Avelgems percussie-ensemble dat traditioneel onze harmonie meer uitstraling verleende tijdens de opstappen op straat. De laatste jaren is het echter uitgegroeid tot een volwaardig percussie-ensemble in de Harmonie van Avelgem. Onder leiding van Steven Coeman is het 20-koppig ensemble een dynamisch en ambitieuze groep geworden om de weidse horizonten van de klassieke en hedendaagse percussie te herontdekken. De inbreng van melodische percussie zorgt voor een verscheidenheid aan muziek in het slagwerkgenre. Het ensemble zal in de toekomst zijn registers volledig opentrekken om aangename composities te vertolken op verscheidene podia.

De Harmomini's zijn de nieuwste en jongste afdeling van de harmonie. Bij de Harmomini's krijgen kinderen met een blaas- of slaginstrument voor het eerst de kans om samen muziek te spelen. Onder begeleiding van onze dirigent Jesse Devos ontdekken ze de basis van het samenspel in een harmonie: luisteren naar elkaar, elkaars instrumenten leren kennen en herkennen, ritmes volgen, samen spelen en natuurlijk veel plezier maken!

De derde formatie is de Jeugdharmonie. Het werd opgericht in 1976. In de Jeugdharmonie leren de jongeren samen musiceren onder leiding van Bernard Cosaert, waardoor zij gemakkelijker kunnen doorstromen naar de grote harmonie. Zie voor meer info de rubriek Jeugdharmonie.

De grootste formatie is uiteraard de grote harmonie zelf. Nationaal is deze Koninklijke Harmonie 'De Verenigde Vrienden' geklasseerd in Uitmuntendheid. De dirigent is sinds 1988 Bernard Cosaert. Zie voor meer info de rubriek dirigent.

Terug naar boven

Op het jaarprogramma van 'De Verenigde Vrienden' prijkt in het begin van het jaar steevast een groot optreden, waarop zij zuivere concertstukken uitvoeren. Dirigent Bernard Cosaert zet steeds één of meerdere concourswerken uit de afdeling Uitmuntendheid op het programma, dit om de harmonie kwalitatief op hoog peil te houden. Tijdens de wintermaanden wordt hieraan hard gerepeteerd. Sinds enkele jaren wordt dit concert telkens in een bepaald thema gebracht. Zo werd er de jongste jaren geconcerteerd rond het thema van de filmmuziek, jonge Belgische componisten, Stijn Streuvels, de Proms, etc... Sinds 2008 hebben deze Lenteconcerten plaats in de Spikkerelle. In deze uitmuntende concertzaal is het zo aangenaam luisteren dat er telkens twee concerten nodig zijn om het grote aantal toehoorders te kunnen plaatsen.

Tijdens de zomer gaan 'De Verenigde vrienden' ieder jaar op concertreis, in 2019 voor de veertigste maal! Een prestatie om terecht trots op te zijn. Daarbij concerteerden ze meermaals in Frankrijk, Spanje, Luxemburg, Nederland, Duitsland, Italië, Tsjechië, Oostenrijk, Zwitserland en Engeland. Telkens maken zij alle toehoorders enthousiast met hun programma, dat dan vooral bestaat uit werken uit het lichtere genre, zoals filmmuziek, gekende melodieën, arrangementen van pophits en bigband-klassiekers. Zie ook de rubriek overzicht van de concertreizen.

Een andere klassieker van het jaarprogramma is sinds 1996 het HamTamTam feest op het einde van augustus. Iedereen kan komen smullen van beenhesp, terwijl de jeugdharmonie, de grote harmonie en gastgroepen er concerteren.

De harmonie is verder steeds te zien op diverse feestelijkheden in Avelgem zoals de braderie, 11 november-viering, Feesteworpstoet. Verder worden er door het bestuur veel activiteiten voor de muzikanten zelf georganiseerd, zoals een wandel- of fietstocht, nieuwjaarsgroet, bowling-avond, cantus, schaatsavond, quiz, kerstfeestje etc.

Het jaarprogramma eindigt telkens met het opluisteren van een dankmis in de Sint-Martinuskerk op een zondagmorgen eind november. De zaterdagavond daarop staat er voor alle muzikanten en Cecilavrienden een grote feest- en dansavond gepland.

Terug naar boven

De repetities gaan door op maandag van 20 tot 22 uur. Ons repetielokaaltje 'In d' Harmonie' is gesitueerd naast de kerk te Avelgem, tegenover de dekenij.

De harmonie treedt sinds 2021 op in een zwarte broek en hemd. Voor marsoptredens werd toen een zwarte jas met geborduurd logo aangeschaft om over de zwarte outfit te dragen. Tijdens de zomerconcerten spelen we in een wat lossere outfit, namelijk in jeans en een donkerblauwe polo.

Tot de grote verwezenlijkingen van de jongste jaren, behoren zeker de uitgave van een geschiedenisboek over de harmonie in 1990, en de opname van onze eerste CD in 1995. U kan enkele fragmenten uit de CD beluisteren in de rubriek downloads.Van zowel het boek als de CD zijn er nog enkele exemplaren te koop.

Vermelden we tenslotte graag dat de Avelgemse Harmonie schitterende resultaten behaalde tijdens recente West-Vlaamse en nationale wedstrijden. Meer hierover kunt u lezen in de rubriek 'recente jaren'. Daar vindt u eveneens alles over recente opmerkelijke concerten, zoals bijvoorbeeld dat met Sonny O'Brien in 2005 en 2018, met Günther Neefs in 2010 en met Udo in 2015 ter gelegenheid van het 145-jarig bestaan van de Harmonie. De geplande grote festiviteiten ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de harmonie in 2020 dienden echter door corona te worden geannuleerd

Pas in 2022 kon het gepland Jubileumconcert doorgaan. In oktober van dat jaar speelde de grote harmonie samen met Die Verdammte Spielerei in Spikkerelle. Het optreden van en met dit licht gestoord collectief van muziekvirtuozen werd een hilarische show die alle toehoorders zich nog lang zullen herinneren.

In oktober van 2023 namen zowel de grote harmonie als de jeugdharmonie deel aan de evaluatieconcerten van Vlamo. De jury strooide met lof naar de jeugdharmonie die in de Eerste Klasse aantrad, en de grote harmonie behaalde een graad van onderscheiding in de klasse Uitmuntendheid. Tweemaal een dikke proficiat dus aan dirigent Bernard Cosaert en zijn muzikanten.